۱۳۸۷ بهمن ۲۱, دوشنبه

پارتیشن بندی هارددیسک

منظور از پارتیشن بندی هارددیسک (Partition) قطعات تفکیک شده ای از فضای هارددیسک است که هر یک از دسته از فایل ها را درون خود جای می دهد. پارتیشن بندی علاوه بر تفکیک اطلاعات ، افزایش امنیت دسترسی و ایجاد نظم در مراجعه به اطلاعات سرعت ذخیره و بازیابی داده ها را هم افزایش می دهد. از سوی دیگر برای نصب دو یا چند سیستم عامل روی هارددیسک وجود پارتیشن ها مجزا کاملا ضروری است. بخش هایی از هارد که پارتیشن بندی نشده باشد به عنوان فضای غیر قابل دسترسی دیسک سخت منظور خواهد شد. یکی از نرم افزارهای مدیریت پارتیشن، Partition Magic نام دارد که به کمک این برنامه پرکاربرد،  تعداد، ظرفیت و نوع سیستم فایل پارتیشن ها را می توان تغییر داد. این برنامه را می توانید از سایت های دانلود نرم افزار نظیر p30download یا سی دی های Utilities تهیه و نصب نمایید هنگامی که این برنامه را نصب و اجرا می کنید، نرم افزار به صورت خودکار هاردهای موجود روی سیستم پارتیشن ها هر یک را شناسایی کرده و نمایش می دهد. هر پارتیشن دارای مشخصه های نام (Name) ، برجسب (Label) ، سیستم فایل (Type)، اندازه (Size) ، وضعیت (Status) و نوع (Pri/Log) است. که هر یک به صورت زیر عمل می کنند:

-          نام: نام پارتیشن از حروف C شروع شده و بسته به تعداد آنها، به هر یک از پارتیشن ها یک حروف اگلیسی اختصاص می یابد

-          برجسب : در حالت پیش فرض، برچسب درایوها با عبارت Local Disk نشان داده می شود. برای تغییر این برچسب ها از طریق نرم افزار Partition Magic کافی است روی نام آن راست کلیک نموده و گزینه Label را انتخاب کنید. با تایپ عبارت مورد نظر ، برچسب پارتیشن تغییر می کند.

-          سیستم فایل : هر پارتیشن دارای نوع سیستم فایل می باشد. منظور از سیستم فایل (File System) ساختاری است که نحوه ی ذخیره و بازیابی اطلاعات، استفاده فضاهای خالی و داده های موجود روی پارتیشن را مدیریت می کند. در Partition Magic چهار نوع سیستم فایل پشتیبانی می شود.
- FAT: این نوع سیستم فایل که به FAT16 هم معروف است مخصوص سیستم عامل های DOS، Windows 3.x و ویندوز 95 بوده و از نقاط ضعف آن عدم امکان ایجاد پارتیشن های بزرگ تر از 2GB می باشد.
-
FAT32: این نوع سیستم فایل که برای اولین بار در ویندوز 98 عرضه شده، توسط سیستم عامل های ویندوز 98 ، Me ، 2000 و Xp قابل استفاده است و هر چند محدودیت 2 گیگابایتی FAT را برای حجم پارتیشن ها ندارد، اما قادر به ذخیره سازی فایل های بزرگتر از 4 گیگابایت نیست.
_
NTFS: جدیدترین سیستم فایل های ویندوز که همراه با ویندوز NT عرضه شد، برای سیستم عامل های ویندوز NT ، 2000 و Xp به کار می رود و از نظر تامین امنیت و کارایی نسبت به سیستم فایل های قبلی بسیار پیشرفته تر است. از جمله ویژگی های این سیستم فایل، عدم محدودیت در اندازه پارتیشن و حجم فایل ها و جلوگیری از نوشتن اطلاعات بر روی بخش های معیوب هارددیسک (Bad Sector) می باشد. نکته قابل توجه این است که این نوع سیستم فایل توسط ویندوزهای قدیمی مثل 98 قابل شناسایی نیست.
-
Linux: این سیستم فایل هم برای سیستم عامل لینوکس کاربرد دارد و نام اصلی سیستم فایل آن Ex2 و Ex3 می باشد.
هر یک از سیستم فایل های فوق توسط رنگ مشخصی نشان داده می شوند که در ادامه توضیح خواهیم داد. در محیط
Partition Magic می توان سیستم فایل یک پارتیشن را از NTFS به FAT32 و بالعکس تبدیل کرد. برای انجام این کار کافی است روی پارتیشن مورد نظر راست کلیک نموده و گزینه Convert را انتخاب کنید. با انتخاب گزینه دلخواه و کلیک کردن روی دکمه ی Ok می توان فرمان ایجاد تغییر را صادر کرد.

-          اندازه :ظرفیت پارتیشن ها در سیستم فایل جدید محدودیت خاصی ندارد و می توان آن را به هر میزان بزرگ یا کوچک کرد. ظرفیت پارتیشن بر حسب واحد گیگابایت بیان می شود که معادل 1024 مگابایت است. ظرفیت پارتیشنی که سیستم عامل روی آن نصب می شود باید به گونه ای باشد که پس از نصب سیستم عامل و کلیه ی برنامه ها، حداقل 1.5 GB فضای خالی داشته باشد تا سرعت اجرای برنامه ها پایین نیاید.

-          وضعیت : هر هارد یک پارتیشن با وضعیت (Status) فعال (Active) دارد که سیستم عامل از آن بوت می شود و غالبا پارتیشن C است.

-          نوع : پارتیشن های موجود در یک هارددیسک را می توان به سه دسته ی اولیه (Primary)، توسعه یافته (Extended) و منطقی (Logical) تقسیم بندی کرد. یک هارددیسک حتما باید یک پارتیشن از نوع اولیه (Primary) و با نام C داشته باشد چرا که فایل های اصلی ویندوز برای بوت سیستم در آن ریخته می شود. بخش Extended هم به عنوان ظرفی برای پارتیشن های اولیه مخصوص نصب سیستم عامل و پارتیشن های منطقی محل ذخیره سازی داده ها هستند.

 


هیچ نظری موجود نیست: