۱۳۸۷ بهمن ۲۴, پنجشنبه

برطرف ساختن مشکلات هارددرایو

از دست دادن یک هارددرایو برای یک کاربر می تواند بدترین اتفاق ممکن باشد، به خصوص در صورتی که او عادت به تهیه نسخه پشتیبان نداشته باشد. حتی از دست دادن یک درایو جدید نیز بسیار ناراحت کننده است، زیرا باعث افزایش زمان بیکاری می شود.
خوشبختانه ، از کارافتادن درایو چندان متداول نیست، اما از دست رفتن اطلاعات به دلیل وقوع اشتباهات انسانی شایع تر است. به علاوه، پیغام های خطا و دیگر مشکلات درایوها همیشه فاجعه نیستند. در این مقاله، ما بخشی از علائم درایوهایی که دچار نقص هستند را بررسی می کنیم که بهترین تصمیم را اتخاذ کنید.

راه حل برای پیغام های خطا:
خطاهای درایوها ممکن است به دلیل وجود مشکلی که ریشه در عمر بالای آنها، اجزای معیوب یا صدمه فیزیکی دارند، بروز کنند. همچنین گاهی اوقات خطاها به این دلیل رخ می دهند که درایو یا سیستم عامل نوعی آشفتگی در داده ها پیدا کرده که مانع عملکرد مطلوب می شود. این خطاها همیشه نشان دهنده یک درایو معیوب نیستند. اگر به دنبال خطایی می گردید که در اینجا ذکر نشده است، از مدارک کامپیوتر شخصی تان برای حل مشکل استفاده کنید. در ضمن، اگر به یک کامپیوتر که به اینترنت متصل است دسترسی دارید، متن خطا را نوشته و در Microsoft Knowledge Base ( support.microsoft.com) راه حل های برطرف ساختن آن را جستجو کنید.

خطا در راه اندازی: خطاهای نمایش داده شده که در صفحه خالی که قبل از راه اندازی ویندوز ظاهر می شود، خطاهای BIOS هستند. BIOS یک سیستم سطح پایین است که چند فایل راه اندازی را بارگذاری کرده و سپس کنترل سیستم را به ویندوز واگذار می کند. BIOS شما می تواند ده ها خطا و کدهای خطای عددی تولید کند؛ تنها برخی از آنها مخصوص درایو هستند. بسیاری از خطاهای درایو که از طرف BIOS اعلام می شوند، از ادامه بارگذاری سیستم جلوگیری می کنند. اگر خطاهای BIOS را در سیستم می بینید،اما ویندوز راه اندازی می شود، سیستمتان را مجدد راه اندازی کرده و سعی کنید که خطاهای ظاهر شده را بخوانید.

پیغام خطای HDD Controller Failure یا HDD Failure یا Hard Disk Install Failure
راه حل : این خطاها به این دلیل اتفاق می افتد که BIOS هارددرایو را نمی شناسد. شما ابتدا باید مطمئن شوید که هارددرایو به درستی به دستگاه متصل شده باشد. امکان دارد سیم های اتصال هارددرایو یا منبع تغذیه شل شده باشند و یا سوئچ های روی درایو به درستی تنظیم نشده باشند. اگر اخیرا یک درایو جدید نصب کرده اید،مطمئن شوید که BIOS درایو را ببندید و آن را به ترتیب مناسب بپذیرید. کامپیوتر را مجددا راه اندازی کنید، F1 را نگه دارید تا برنامه BIOS باز شود. اگر با انجام این کار نتوانستید BIOS را باز کنید،از کلید DELETE به جای F1 استفاده کنید.
هنگامی که برنامه
BIOS باز شد،گزینه مربوط به تنظیمات درایو را پیدا کرده ( این گزینه ممکن است Advanced Setup، Advanced BIOS Features یا چیزی شبیه به این ها باشد.) و آن را انتخاب کنید. باید به چند لایه از منوها داخل شوید. اگر منو کار نکرد از فلش، کلید Enter یا کلیدهای سری F برای پیمایش در برنامه BIOS استفاده کنید. هنگامی که گزینه تنظیمات درایو را یافتید، Enter را فشار دهید. ببینید که آیا BIOS درایوها و فضای دقیق هر کدام از آنها را نشان می دهد یا خیر.
پس از این کار، منویی را با نام
Startup Sequence ، Boot Device ، Boot Order یا چیزی شبیه به این ها را پیدا کرده و Enter را فشار دهید. درایو دوم شما ( معمولا C) باید بعد از درایوهای A یا CD-ROM اولین یا دومین گزینه در این ترتیب باشد. اگر درایو در ترتیب لیست مشخص نشده است، انتخاب را تغییر دهید تا در لیست ظاهر شود. با این وجود، هارددرایو را اول قرار ندهید. برای برگرداندن سیستم در شرایط اضطراری، BIOS شما باید قبل از دسترسی به هارددرایو به یک دیسکت و یا CD دسترسی داشته باشد.
اگر درایوتان را در هیچ جا پیدا نکردید، به دنبال یک گزینه شناسایی خودکار بگردید و به
BIOS این امکان را بدهید که درایوهای سیستمتان را جستجو کند. این ویژگی با تغییر یکی ازتنظیمات درایو از None به Auto راه اندازی می شود. اگر برنامه نصب، درایو شما را شناخت، ترتیب راه اندازی را همان طور که در بالا ذکر شد،بررسی کنید. هنگامی که همه چیز منظم شد، از BIOS خارج شده و کامپیوتر را مجددا راه اندازی کنید. اگر BIOS نمی تواند درایو شما را پیدا کند و شما همچنان همان خطا را مشاهده می کنید، ممکن است هارددرایوتان از کار افتاده باشد و باید تعویض شود.

پیغام خطای: None-system disk or disk error… Replace and Error Ready Media یا strike a key when ready
راه حل این مشکل:

این مشکل معمولا زمانی اتفاق می افتد که شما یک دیسک یا
CD در سیستم قرار داده اید که دیسک یا CD راه انداز نیست. هر دیسک یا CD که در سیستم قرار دارد را خارج کرده و سیستم را مجددا راه اندازی کنید.اگر هیچ دیسکی در دستگاه وجود ندارد اما همچنان پیغام خطا تکرار می شود، احتمالا BIOS شما هارددرایو را می شناسد اما نمی داند که قابل راه اندازی است. به روشی که در مرحله قبل گفتیم ، ترتیب راه اندازی را بررسی کنید. اگر اخیرا یک درایو جدید راه اندازی کردید، BIOS را برای تنظیماتی که دارای اسامی Master و Slave هستند، بررسی کنید. مطمئن شوید که درایو راه اندازی شما به عنوان Master(یا Master with Slave) شناخته شود.
در پیکربندی های دو درایو، یک درایو باید به عنوان کنترلگر و یا
Master شناخته شود. اگر درایوی به اشتباه Master شناخته شود، کامپیوتر شما راه اندازی نخواهد شد. اگر تنظیمات و ترکیب درایو درست باشد، کسی یا چیزی ( معمولا یک ویروس راه اندازی) سکتور راه انداز ( فایل های راه انداز) شما و یا فایل های دیگر را خراب کرده است. در این صورت، برای دریافت راهنمایی بیشتر، در همین مقاله به بخش رفع خطر از درایو مراجعه کنید.

پیغام خطای Error Reading Drive C، یا C:Drive Failure یا Operating System Not Found
راه حل این مشکل:
این خطا زمانی رخ می دهد که BIOS درایو راه انداز شما ( معمولا C) را می شناسد اما نمی تواند فایلی را زا آن بخواند. شاید سکتور راه انداز شما و یا فایل های سیستمی و یا درایو شما دچار مشکل شده باشند.

خطاهای ویندوز:
اگر فرایند راه اندازی ویندوز شما 15 ثانیه بیشتر به طول انجامید، هر پیغام خطایی که مشاهده می کنید، احتمالا توسط ویندوز یا اجزای آن به وجود آمده است. این مسئله هنگامی که در ویندوز نیز کار می کنید، ممکن است اتفاق بیفتد. می توان خطاهای ظاهر شده در ویندوز را به فال نیک گرفت زیرا حداقل دیگر نشانی از نقص در درایو وجود ندارد.
پیغام خطای
X bytes in bad sectors یا خطایی مانند آن
راه حل :
اگر این خطا در زمان راه اندازی ویندوز اتفاق بیفتد، ویندوز مشکلات درایو را پیدا خواهد کرد. ویندوز باید ویژگی بررسی خطا را به صورت خودکار تغییر دهد تا یکپارچگی درایو را بررسی کند.. اگر ویندوز این اسکن را شروع کند، یک خطا شبیه به خطای بالا را نشان می دهد. این خطا به صورت مستقل ظاهر نخواهد شد، بلکه مانند یک گزارش تشخیصی ظاهر خواهد شد. از این خطای ویندوز متوجه می شوید که بخش هایی از هارددرایو شما نمی توانند داده ها را نگه دارند. اگر آن بخش ها فایل های سیستمی مهمی داشته باشند، ویندوز نمی تواند شروع به کار کند. اگر ویندوز به کار خود ادامه دهد، به معنای این است که یا مشکل را حل کرده است یا اینکه بخش های معیوب را مشخص کرده تا در آنها داده ای ذخیره نشود. با آغاز به کار ویندوز، از تمامی فایل های مهمتان نسخه پشتیبان تهیه کرده و برای تفکیک نهایی درایو خود آماده شوید. اگرچه بسیاری از درایوهای معیوب سال ها کار می کنند، اما امن ترین کار این است که درایو خود را تعویض کنید.
اگر ویندوز شروع به کار نمی کند، می توانید درایو را مجدد فرمت کرده، سکتورهای مشکل دار را از استفاده خارج کنید و ویندوز را مجددا راه اندازی کنید. البته با این کار تمامی اطلاعات موجود در درایوتان را از دست می دهید و حتی ممکن است درایو همچنان معیوب باقی بماند.
به خاطر داشته باشید که سیستم این برنامه بررسی خطا را اگر به طور ناخواسته از کار بیفتد، اجرا خواهد کرد، اگر ویندوز برنامه را اجرا کرد و خطایی پیدا نشده و سیستم به صورت معمول مجدد راه اندازی شد، درایو شما سالم است.

پیغام خطای Error Reading Drive X یا Cannot Write To Drive X یا Drive X Not Present یا Unrecoverable Error ( یا هر پیغامی با ادبیاتی شبیه به این، که در آن X نشان دهنده حرف درایو در سیستم شماست)
راه حل:
اگر هنگام کار با ویندوز با یکی از خطاهای بالا مواجه شدید،بدین معناست که ویندوز نمی تواند به یک درایو یا قسمتی از سیستم شما دسترسی پیدا کند. درایو احتمالا سکتورهای بدی دارد. این اتفاق بدین معنی است که اگر فایل ها را به درایو دیگری کپی کنید، دیگر ارتباطی وجود ندارد. اگر منبع درایو خارجی است، اتصالات را بررسی کرده و مطمئن شوید که درایو به برق وصل و روشن باشد.

پیغام خطای has encountered a problem and needs to close(نام برنامه) و یا has quit Unexpectedly ( نام برنامه) ( همچنین ممکن است ویندوز خاموش شود و یک صفحه نمایش ظاهر شود که می گوید: " A Problem has been detect" این صفحه به نام Blue Screen Of Death معروف است.
راه حل:
پایان دادن غیر معمول به کار یک برنامه در ویندوز ممکن است نشان دهنده از کارافتادن درایو باشد. این مسئله همچنین حاکی از آن است که بخشی از درایو که برنامه در آن قرار دارد یا فایل هایش را ذخیره می کند، از کار افتاده است. با این وجود،بسیاری از مسائل دیگر شامل خرابی سیستم و عدم سازگاری درایو نیز خطاهایی نظیر این خطاها را موجب می شوند.اگرخطاهای شبیه این خطاها مشاهده می کنید، به بخش رفع خطر از درایو ( در همین مقاله ) رفته و بررسی کنید که آیا ایراد از درایو است یا بخش دیگری از سیستم دچار مشکل شده است.

علائم فیزیکی
هشدارهای فیزیکی، مانند صداها و نورها ، علائم خوبی از مشکلات درایو هستند. البته آنها نشان دهنده مشکلات جدی نیستند.

مشکل : کامپیوتر شما صداهایی مانند ساییده شدن، خرد شدن و یا ناله تولید می کند.
راه حل:
برخی از هارددرایوها بسیار پر سروصدا هستند و اکثر صداها ربطی به هارددرایو ندارند. اگر صداهای شدیدی می شنوید و کامپیوترتان همچنان به خوبی کار می کند( به خصوص اگر کامپیوتر شما جدید است و به صدای آن عادت ندارید) ، هارددرایوتان سالم است. ابتدا به بخش رفع خطر از درایو بازدید کنید تا ببینید که آیا درایوتان مشکل دارد یا خیر. اگر درایو مشکل دارد، بلافاصله از اطلاعات آن نسخه پشتیبان تهیه کنید. درایو را در اسرع وقت تعویض کنید چرا که به زودی از کار خواهد افتاد. اگر درایو در آزمایش ها مشکلی نداشت، احتمالا یک فن مشکل ایجاد کرده است. نصب نادرست ویندوز نیز ممکن است مشکلاتی برای درایو به وجود آورد، اما مشکل عموما هنگام راه اندازی یا خاموش کردن خودش را نشان می دهد. در حین عملیات، بررسی کنید که آیا این صداها متناوب اند یا این که زمانی که ویندوز می خواهد به درایو دسترسی پیدا کند، این مشکل به وجود می آید. اگر این طور است، یک نسخه پشتیبان کامل تهیه کنید، حتی اگر هارد در آزمایش های شما مشکلی نداشت، چون با تمام این مسائل امکان این وجود دارد که هارد به پایان عمر خود نزدیک شده باشد.
با این وجود، اگر صدا فقط در زمان راه اندازی یا خاموش کردن سیستم به وجود می آید، ویندوز را مجددا نصب کرده و ببینید که آیا مشکل حل شده است یا خیر. اگر صدا بلافاصله بعد از راه اندازی به وجود می آید و ادامه پیدا می کند، می توانید آزمایش هایی که در این مقاله مطرح کرده ایم را انجام دهید، با این وجود باید از برنامه تشخیص مشکل سخت افزارها استفاده کنید، تا مشکل حل شود.

مشکل : ویندوز شروع به کار نمی کند و چراغ های جلوی کامپیوتر روشن بوده و خاموش و روشن می شوند.
راه حل :
اگر هر دو چراغ خاموش و روشن و هارددرایو روشن هستند، کامپیوترتان را مجددا راه اندازی کنید و به چراغ هارددرایو نگاه کنید. اگر بعد از یک دقیقه خاموش و روشن نشد و یا اگر مداوم روشن بود و خاموش نشد و ویندوز نیز راه اندازی نشد، نشان دهنده این است که هارد شما دچار توقف شده و یا از کار افتاده است.

رفع خطر از درایو
اگر راه حل های قبلی کارساز نبود و یا ما شما را از بخش های قبل به این قسمت ارجاع داده ایم، اکنون زمان آن رسیده است که ببینید آیا هارد شما واقعا سوخته است یا در شرف سوختن است. برخی از پیشنهادات ما نیازمند یک کامپیوتر شخصی با قابلیت اتصال به اینترنت هستند.
در وهله ی اول، سلامت هارددرایوتان را بررسی کنید. اگر نمی توانید سیستم را راه اندازی کنید، بسیاری از شرکت ها دیسک های مجانی بررسی کننده درایو را ارائه می دهند که در اکثر درایوها کار می کنند. برنامه
Hitachi یک راهنمای فوق العاده که دارای قابلیت دریافت است را ارائه می کند. برای دریافت برنامه Hitachi Drive Fitness Test از سایت www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm بازدید کنید. همچنین می توانید برای دریافت Sea Tools محصول شرکت Seagate از سایت www.seagate.com/support/seatools دیدن کنید.
اگر ویندوز راه اندازی می شود ( ویندوز
XP یا ویستا)، ابزار Disk Management را باز کنید. ( اگر کاربر ویندوزهای ME یا قبل از آن هستید،باید مستقیما به Scan Disk رفته؛ گزینه Programs را در منوی Start انتخاب کنید و روی Accessories، System Tools و Scan Disk کلیک کنید).
روی
My Computer کلیک راست کنید و Manage را انتخاب کنید. در Storage، روی Disk Management کلیک کنید. در آنجا تصویری از درایوهایتان خواهید دید، بررسی کنید که همه آنها حضور داشته و سالم باشند. اگر مشکل از هارددرایو دوم است و آن هارد خاموش و یا ناسالم است، روی آن کلیک راست کنید. گزینه Reactive Disk را انتخاب کنید. اگر نمی توانید درایو دومی که نصب کرده اید را پیدا کنید، Device Manager به شما کمک می کند که مشکلتان را حل کنید. نحوه استفاده از Device Manager از حوصله مقاله خارج است، اما می توانید اطلاعات بیشتری از Microsoft Knowledge Base به دست آورید، فقط کافی است عبارت Device Manager را در آن تایپ کنید.
اگر درایو مشکل دار را پیدا کردید، روی آن راست کلیک کنید و
Properties را انتخاب کنید. زبانه Tools را انتخاب کرده و در Error Checking روی Check Now کلیک کنید. هر دو کادر را انتخاب کنید تا ویندوز ایرادات را رفع کند. اگر درایو مشکل دار، درایو سیستم شماست و یا حاوی فایل های سیستم شماست، باید کامپیوترتان را مجدد راه اندازی کنید. در غیر این صورت، ویندوز XP درایو را بررسی خواهد کرد. اگر درایو در بررسی ها سالم بود و شما هم یک نرم افزار ضدویروس دارید، آن را به روز کرده و سیستم را اسکن کنید. وجود ویروس در سیستم موجب می شود که پارتیشن های هارددرایوتان غیر قابل دسترسی شوند. اگر سیستم تان پاک بوده و اخیرا آن را یکپارچه سازی نکرده اید، این کار را انجام دهید. درایوهایی که یکپارچه نیستند، گاها مانند درایوهای مشکل دار عمل می کنند.
اگر مشکلات شما همچنان با درایو دوم پابرجا است، می توانید آن را با
Disk Management مجدد فرمت کنید، اما تمامی داده هایی که در آن دارید را از دست خواهید داد.
اگر تمامی این آزمایش ها مشخص کردند که درایو شما سالم است، مشکل احتمالا از ویندوز شماست. ممکن است راه اندازی مجدد آن کارساز باشد، اگرچه شما باید آن را مجددا به درستی نصب کنید.

منبع : ماهنامه آموزشی، پژوهشی و اطلاع رسانی وب- بهمن 87


هیچ نظری موجود نیست: