۱۳۸۷ بهمن ۲۱, دوشنبه

بررسی قدرتمندترین مادربردهای بازار

مادربرد یکی از اصلی ترین قطعات کامپیوتر است که نقش مهمی در بالابردن بازه کاری سیستم شما بازی می کند، از این رو در انتخاب و خرید آن باید دقت بسیاری به خرج داد. هر سطح کاربری مادربرد خاص خود را می طلبد به همین دلیل باید بر مبنای نیاز مادربرد را انتخاب نمود. در ذیل بررسی فنی 10 مادربرد از 10 برند معروف خواهید دید که همگی جزو قوی ترین مدل های موجود در بازار هستند. در انتخاب مادربردها سعی شده پیشرفته ترین مدل هر برند فارغ از نوع چیپ ست انتخاب شود. به همین دلیل شاید از هم گسیختگی فنی در آنها ببینید. با توجه به این که ما در این مقاله قصد مقایسه ی این مادربردها را با هم نداریم این از هم گسیختگی فنی شاید زیاد اهمیت نداشته باشد اما از سوی دیگر لازم به ذکر است در میان این 10 مادربرد سعی شده که در تمامی طیفهای فنی مدلی گنجانده شده باشد به شکلی که هم برای پلتفرم اینتل و هم برای پلتفرم AMD چندین مدل معرفی شده اند. همچنین در این مقاله شما با چندین مادربرد با چیپ ست X58 آشنا می شوید که برای اولین بار مورد بررسی قرار گرفتنه اند.

 1 – Abit IX48 GT3
این مادربرد abit از چیپ X48 اینتل بهره می گیرد. با وجود این چیپ شما می توانید با بهره گیری از تکنولوژی Cross Fire از دو کارت گرافیک با CPU ساخت ATI به صورت همزمان روی سیستم خود بهره بگیرید. از سوی دیگر این مادربرد از یک اسلات PCI-Express نسخه 2.0 نیز بهره می گیرد. این نسخه از اسلات PCI-Express نسبت به نسخه اولیه آن از سرعتی نزدیک به 80% بیشتر برخوردار است. سوکت این مادربرد از نوع LGA 775 است به همین دلیل می توان روی آن از تمام پردازنده های 2 و 4 هسته ای اینتل در سری های Core2Quad , Core2Due , Core2Extreme و البته سری های قدیمی تر سازگار با سوکت LGA775 بهره گرفت. توجه داشته باشید که این مادربرد از پردازنده های جدید i7 اینتل پشتیبانی نمی کند. سیستم خنک کننده ی این مدل یک سیستم ابتدایی مبتنی بر Heatsink و فن تعبیه شده روی آن است که البته برای کارهای روزمره می تواند پاسخ گوی نیاز کاربران باشد، ولی به هر صورت انتظار کارهای خیلی حرفه ای نباید از این مدل داشت. تمام خازن های به کارگرفته شده روی این مادربرد از نوع خازن های حالت جامد بوده و از دوام زیاد و کارآیی مناسبی برخوردار است. همچنین روی این مدل کلیدهای روشن و خاموش کردن و همچنین ریست به صورت onboard نیز تعبیه شده است.  در پایان بایدبه چیپ صدای با کیفیت 8 کاناله این مدل نیز اشاره کرد.

 2-  ASUS p6t deluxe OC/Palm
بارزترین خصوصیت این مدل برخورداری از امکانات اورکلاک بالا می باشد. به همراه این مادربرد یک دستگاه مانیتور بزرگ تک رنگ عرضه شده که می تواند کلیه اطلاعات لازم شامل سرعت FSB، ولتاژها، ضرایب پردازنده و تقریبا تمام اطلاعات و امکاناتی که شما در BIOS سیستم جهت این کار نیاز دارید را در اختیار شما قرار داده و نشان می دهد. با وجود این دستگاه حتی اورکلاکرهای آماتور نیز می توانند با داشتن همه اطلاعات در یک جا به سادگی سیستم خود را اورکلاک کنند. سیستم خنک کننده مادربرد از Sinkهای ساده ای تشکیل شده که تمام نقاط پرحرارت مادربرد را پوشش داده اند. Sink اصلی این سیستم از پره هایی با انحنا و زوایای مختلف بهره مند است که این امر خود موجب هدایت راحت تر گرما در محدوده وسیع تری خواهد شد. ASUS در این مدل یک سیستم عامل جمع و جور نیز تعبیه کرده که ظرف 5 ثانیه بوت می شود. امکانات این سیستم عامل تنها برای کارهای آنلاین مانند چت با انواع مسنجرها و مرور اینترنت و مشاهده عکس ها کفایت می کند. پس از آن توقع یک سیستم عامل تمام عیار مانند ویندوز را نداشته باشید! وجود 3 اسلات PCI-Express به کاربر این مدل امکان بهره گیری از چند کارت گرافیک به صورت همزمان تحت تکنولوژی های SLI و Cross Fire را داده است.

3 – Intel DP45SG
 این مادربرد اینتل از چیپ P45 بهره می برد. این چیپ به همراه دو اسلات PCI-Express برای این مدل امکان استفاده از دو کارت گرافیک به صورت همزمان را فراهم می سازد. استفاده از دو کارت گرافیک روی این مدل تحت تکنولوژی Cross Fire صورت می پذیرد. همان طور که می دانید در این تکنولوژی تنها می توانید از کارت های با CPU ساخت شرکت ATI بهره گیرید. خنک کننده های بکار گرفته شده برای دفع حرارت چیپ های پل شمالی و پل جنوبی روی این مادربرد از نوع Heat Sink های ساده هستند. با توجه به ارتفاع زیاد Heat Sink پل شمالی این مادربرد دفع حرارت در این قسمت به خوبی صورت می گیرد. سوکت پردازنده این مدل LGA775 است و می توانید کلیه پردازنده های 2 و 4 هسته ای اینتل سازگار با این سوکت را در خود جای دهد. با توجه به باز بودن فضای اطراف سوکت در این مادربرد امکان استفاده از خنک کننده های حجیم با فن های بزرگ روی پردازنده در این مدل فراهم شده است. داشتن 3 اسلات PCI روی این مادربرد به شما امکان استفاده از 3 کارت توسعه را خواهد داد. این روزها روی کمتر مادربردها 3 اسلات PCI دیده می شود به همین دلیل این امر یک حسن بزرگ برای این مدل به شمار می رود. وجود دو پورت Ethernet با حداکثر سرعت 1000 Mbps در این مدل برای شما امکان اتصال به شبکه های پرسرعت را نیز فراهم آورده است.

4 – Biostar TP45HP
سیستم خنک کننده مسی بزرگ این مادبرد شامل Pipelin ها و Heatsinkهایی است و از 3 قسمت تقریبا مجزا تشکیل شده است که قسمت اول آن در بالای پردازنده قرار گرفته است. یک Pipeline در این بخش وظیفه انتقال حرارت میان دو بخش MOSFETهای تنظیم کننده توان و پل شمالی را بر عهده دارد. در بخش دوم که پل شمالی است ساختاری مشابه قسمت MOSFETها دیده می شود با این تفاوت که شیاری در وسط Heatsink باعث افزایش سطح انتقال حرارت می شود.
بخش سوم به تراشه پل جنوبی اختصاص دارد و سیستم خنک کننده آن نسبت به دو بخش دیگر کاملا مستقل است. بر روی این مادربرد دو کلید وجود دارد که در گوشه ی آن دیده می شوند. این دو کلید برای روشن، خاموش و
Reset دستگاه هستند و به اورکلاکرها این امکان را می دهند که در حالت Open air بدون نیاز به تجهیزات اضافی، سیستم را به طور مستقیم از روی برد کنترل کنند. در کنار رابط فلاپی، محل اتصال یک کانکتور برای فن جا داده شده است و در میان آنها دو چراغ کوچک به چشم می خورد. این چراغ ها وظیفه عیب یابی سریع مادربرد را برعهده دارند و با روشن و خاموش شدن آنها می توانید حالت های عادی، خطای حافظه، خطای گرافیکی یا خطای پردازنده و تراشه را تشخیص دهید.

5 – DFI LANPARTY UT X58
DFI طی مدت زمانی از حضورش در بازار می گذرد و به خوبی توانسته جای خود را در بین کاربران ایرانی باز کند. سری LANPARTY این شرکت با داشتن مشخصات حرفه ای خود برای سیستم های پر بازده توسط کاربران انتخاب می شود. یکی از آخرین شاهکارهای این شرکت در سری LANPARTY مادربرد UT X58 نام دارد. این مدل با بهره گیری از آخرین چیپ اینتل یعنی X58 توانایی های زیادی را در خود جای داده است. این مدل به گفته DFI برای گیمرهای حرفه ای و همچنین دوستاران اورکلاک تولید شده است. سیستم خنک کننده تعبیه شده روی این مادربرد بسیار کم نظیر است، چرا که Heat sinkها تقریبا تمام فضای موجود در اطراف چیپ ست ها را پوشانده و به این وسیله توانسته اند دفع حرارتی بسیار قدرتمندی را برای کاربر این مدل به ارمغان بیاورند. علاوه بر این HeatSinkهای بزرگ، یک HeatSink دیگر برای این مدل طراحی شده که توسط 2 Heap Pipe به مادربرد متصل شده و بیرون از کیس قرار می گیرد و موجب می شود که دفع حرارت داخلی به شکل کامل تری صورت بگیرد. 3 اسلات PCI-Express به کار گرفته شده روی این مدل به شما امکان می دهد که از 3 کارت گرافیک به صورت همزمان با CPU ساخت NVIDIA و یا ATI تحت تکنولوژی های SLI  یا Cross Fire روی این مدل بهره بگیرید. چیپ صدای این مدل به صورت مستقل روی یک کارت قرار گرفته است که به مادربرد متصل می شود و صدای 8 کاناله واضح و بدون نویزی را در اختیار شما می گذارد.

6- Foxconn A79A-S
Foxconn به عنوان یکی از قدیمی ترین تولیدکننده گان مادربرد و قطعات به صورت OEM برای سایر شرکتها در دنیا ساخته شده است. این شرکت با مادربردهای قدرتمند و حرفه ای خود که مناسب کاربردهای حرفه ای هستند بین کاربران ایرانی محبوب شده است یکی از آخرین مدل های این شرکت مادربرد A79A-S است که از چیپ ست 790FX ساخت AMD بهره می برد. سوکت این مدل AM2+ است که امکان استفاده از آخرین پردازنده های AMD مانند پردازنده های 4 هسته ای Phenom روی این مدل را برای کاربران مهیا کرده است همچنین 4 اسلات DIMM سازگار با استاندارد DDR2 به شما امکان می دهد که از 8 گیگابایت رم روی این مدل بهره بگیرید. سیستم خنک کننده ی این مدل تلفیقی از HeatSink و Heat Pipeها است. روی این مدل Heatsink3 نصب شده که تنها دو Heatsink با Heatpipe به هم متصل است ولی با این حال به ادعای خود شرکت سازنده همین سیستم می تواند جوابگوی اورکلاک کاربران حرفه ای باشد این مادربرد به اسلات PCI-Express نسخه 2.0هم مجهز شده است که از سرعت نزدیک به 2 برابر نسبت به نسخه ی اولیه این تکنولوژی برخوردار است همچنین این مدل از استاندارد Cross Fire هم برای استفاده از چندین کارت گرافیک به صورت همزمان روی این مادربرد نیز پشتیبانی می کند.

7- Gigabyte MA790GP-DS4H
 داستان مادربرده های ساخته شده بر پایه چیپ ست GX 790 قرار بود با چهار مادربرد در زمان عرضه شروع شود، داستانی که می توانست مجلل ، عظیم و باورنکردنی باشد. اما متاسفانه ستاره های داستان آنطور که انتظار می رفت در کنار هم جمع نشدند و تنها یکی از آنها امکان شرکت در آزمایش ما را یافت ، مادربرد MA790 GP-DS4H از شرکت GIGABYTE. اما سایر شرکت ها موفق نشدند تا مادربردهای خود را به موقع آماده کنند.در واقع ما دو عدد مادربرد Gigabyte MA790 GP-DS4H دریافت کردیم، یکی از طرف شرکت Gigabyte و دیگری از طرف آزمایشگاه کنترل کیفیت شرکت AMD. مادربرد اول بر پایه PCB بازبینی شده نسخه 2.0 ساخته شده بود و مادربرد اول بر پایه نسخه ی یک البته همانطور که انتظار داشتیم مادربرد بازبینی شده نسخه 1.0 رفتار منطقی تری ازخود نشان داد. البته در نسخه ی اولیه مشکلات کوچکی وجود داشت اما نسخه ی یک کاملا این مشکلات را برطرف کرده بود و توانسته بود از نظر پایداری و سازگاری به سطح قابل قبولی دست پیدا کند.
شاید بتوان
MA790 GP-DS4H را پیشرفته ترین پلتفرم در میان محصولات میان قیمت که تاکنون دیده شده نامید. همچنین این محصول یکی از بهترین پیشنهادها برای کسانی است که می خواهند با بودجه محدود خود محصولی قدرتمند را خریداری کنند. به خاطر این که این مادربرد حائز شرایط دریافت مقام اول در میان مادربردهای میان قیمت باشد، از امکانات متعددی چون پردازنده ی گرافیکی مجتمع قدرتمند، مجموعا 5 و همچنین خروجی VGA پشتیبانی می کند. علاوه بر این مادربرد MA790 GP-DS4H دارای مزایای دیگری از جمله خنک کننده های مسی برای چیپ ست و مدار تغذیه پردازنده، دو اسلات برای نصب کارتهای گرافیکی و MB128 حافظه DDR3 بر روی مادربرد برای وسوسه کردن شما پشتیبانی می کند. مشخص است که متخصصان مشغول به کار در شرکت AMD از کار بر روی چیپ ست 780G تجربیات فراوانی کسب کرده اند. در اوایل سال 2008 میلادی "گری کی" از وب سایت AnandTech خبر از بروز برخی مشکلات در هنگام آزمایش مادربردهای تولید شده بر پایه چیپ ست 780G دارد. هنگامی که این مادربردها را با پردازنده های چهار هسته ای با توان W125 مورد استفاده قرار می دادید این مشکل بروز می کرد. مشکل به این دلیل روی می داد که مدارات تامین توان بر روی مادربرد دارای قدرت کافی برای تامین توان پردازنده های سطح بالا کافی نبودند و همین مسئله باعث بروز نابهنگام خطا بر روی مادربرد می شد. در آن زمان دیگر فروشندگان برای مواجه نشدن با چینن مشکلی اقدام  به تقویت مدارهای تامین توان تا 140 وات برای پشتیبانی از پردازنده های Phenom X4 Black Edition کردند. Gigabyte با بهره گیری از این تجربه مادربردهای 790GX خود را به 1+4 ( در مجموع 5) فاز نیرو مجهز کرده تا احتمال بروز چینن خطاهایی را حتی هنگام استفاده از پرمصرف ترین پردازنده ها نیز از میان بردارد.
یک خنک کننده مسی بر روی مدارهای تغذیه پردازنده قرار گرفته است که
MA790 GP-DS4H، به وسیله های لوله های حرارت گیر به خنک کننده ی دیگری می شود، وظیفه خنک نگهداشتن پل شمالی نیز بر عهده ی همین خنک کننده است. در زیر این خنک کننده یک حافظه MB128 از نوع DDR3 و ساخت شرکت EIpida قرار گرفته است با فرکانس کاری MHz1333 کار می کند تا کارآیی کارت گرافیک مجتمع بر روی برد را بالا ببرد. می توانید کارت گرافیک Radeon HD 3450 و یا 3470 را نیز به سیستم خود اضافه کنید. برای انجام این کار کافی است تا آنها را به درگاه PCI Express x16 آبی ریگ متصل کنید. اما چرا درگاه آبی در حالی که یک درگاه نارنجی رنگ دیگر هم روی برد قرار دارد؟ جواب واضح است، با قرار دادن کارت گرافیکی در اسلات آبی رنگ می توانید پیکربندی Crosss Fire را فعال کرده و قدرت کارت گرافیک خود و هسته ی گرافیکی موجود بر روی مادربرد را با هم ترکیب کنید. در این حالت قاعدتا از قدرت گرافیکی بیشتری برخوردار خواهید شد. با داشتن یک جفت کارت مشابه و قرار دادن آنها در اسلات های آبی و نارنجی، هشت خط از درگاه PCIe2.0 به هر کدام از آنها تعلق خواهد گرفت و پهنای باند هر یک به 2 مگابایت بر ثانیه خواهد رسید. برای جبران اختلاف قیمت بین GigaByte  با780G، 790 GX مادربرد کامل تری را عرضه کرده است.

8- Sapphire AM2RD790
نام Sapphire شاید مانند نام هایی مثل ASUS و Gigabyte برای کاربران ایرانی آشنا نباشد که البته بررسی دلایل آن مناسب این مقاله نیست ولی جالب است بدانید که محصولات این شرکت تحت گواهینامه مستقیم شرکت AMD بوده و در سری محصولات ارزان قیمت و میان قیمت در دنیا شناخته می شوند. مدل AM2RD790 یکی از جدیدترین مادربردهای این شرکت است که از آخرین پردازنده های شرکت های AMD پشتیبانی می کند. این مادربرد با برخورداری از سوکت پردازنده AM2 می تواند از پردازنده های 2 هسته ای سری X2 و 4 هسته ای سری Phenom شرکت AMD پشتیبانی کند. سیستم خنک کننده این مدل با بهره گیری از Heatsink و Heatpipe های با اندازه متناسب چیپ ست های به کار گرفته شده روی این مدل به خوبی می تواند وظیفه دفع حرارتی این مدل را انجام دهد. این سیستم خنک کننده حتی می تواند امکان اورکلاک را نیز در اختیار کاربران این مدل قرار دهد. از آنجایی که در سیستم خنک کننده این مادربرد از هیچ قطعه مکانیکی بهره گرفته نشده دوام آن به شکل قابل ملاحظه ای بالا رفته است. چیپ ست 790FX به کارگرفته شده روی این مادربرد به آن امکانات زیادی از جمله امکان استفاده از 3 کارت گرافیک به صورت همزمان تحت تکنولوژی CrossFire را داده است . همچنین جالب است بدانید که این مدل از یک اسلات PCI-Express نسخه 2.0 نیز برخوردار است.

9. INTEL DP45SG
MSI X58 Eclipse
چیپ ست این مدل آخرین چیپ اینتل یعنی
X58 است. با وجود این چیپ ست امکان استفاده از پردازنده i7 اینتل روی سوکت LGA1366 در این مادربرد فراهم شده است. سیستم خنک کننده مبتنی بر Pipeline در این مادربرد ساخت MSI بسیار خوب طراحی شده و کاملا نقاط پرحرارت را پوشش داده است. کارت صدای عرضه شده به همراه این مادربرد به صورت جداگانه به آن متصل می شود. این کارت صدا که ساخت Creative بوده و در سری کارت های X-Fi این شرکت جای می گیرد، کیفیت صدای مثال زدنی را به شما عرضه می کند. MSI X58 از تکنولوژی مرسوم به D-LED2 برای نشان دادن وضعیت سیستم استفاده می کند. D-LED2 در واقع یک مانیتور کوچک است که با نشان دادن کدهایی وضعیت مادربرد را به شما نشان می دهد. از سوی دیگر رابطی سخت افزاری دیگری تحت عنوان GreenPower نیز به همراه این مدل عرضه شده است. GreenPower رابطی فیزیکی بین پاور سیستم و پاور مادربرد است و وظیفه آن تنظیم میزان انرژی مورد نیاز مادربرد می باشد. چیپ X58 تعبیه شده در این مدل به آن امکان بهره گیری از هر دو تکنولوژی SLI و Cross Fire جهت استفاده از 2 کارت گرافیک همزمان روی یک سیستم را داده است. از سوی دیگر وجود 3 اسلات PCI-Express به همراه این چیپ ست امکانات لازم جهت استفاده از 3 کارت گرافیکی به صورت همزمان تحت تکنولوژی 3way SLI به کاربر این مادربرد داده است.

10. XFX nForce 790i Ultra
خنک کننده نصب شده روی این مادربرد بسیار بزرگ طراحی شده به شکلی که کل فضای اطراف سوکت پردازنده را پوشانده است.
از سوی دیگر Heat sink که روی چیپ پل شمالی قرار گرفته از ارتفاع زیادی برخوردار بوده و در قسمت های بالا به صورت مایل طراحی شده است. این شکل طراحی موجب شده است که خیال شما از دفع حرارت قطعات پردازشی این مادربرد کاملا راحت باشد. همچنین به دلیل این که در خنک کننده های این مدل به هیچ وجه از قطعات مکانیکی استفاده نشده طول عمر آنها بسیار زیاد خواهند بود. تنها عیبی که خنک کننده ی این مادربرد دارد این است که فضاهای اطراف سوکت خیلی پوشانده به همین دلیل اگر بخواهید از یک فن بزرگ برای خنک کردن پردازنده خود استفاده کنید شاید نتوانید آن را روی پردازنده نصب کنید. چیپ nForce 790i تعبیه شده در این مادربرد به آن امکان بهره گیری از تکنولوژی 3way SLI را داده است. به کمک این تکنولوژی شما می توانید روی مادربرد خود از 3 کارت گرافیک با CPU ساخت NVIDIA به صورت همزمان استفاده کنید. بکارگیری سوکت LGA 775 با FSB 1600 به شما امکان می دهد که بتوانید از همه پردازنده های جدید اینتل به جز i7 روی این مدل بهره بگیرید. 4 اسلات DIMM برای رم های DDR3 تعبیه شده روی این مدل امکان برخورداری از 8 گیگابایت رم را روی مادربرد فراهم می آورد.

 

 


هیچ نظری موجود نیست: