۱۳۸۷ بهمن ۱۱, جمعه

راهنماي خريد مادربرد

مادربرد را می توان بدون اغراق اصلی ترین قطعه در سیستم شما دانست که عملکرد آن تاثیر به سزایی در عملکرد کل سیستم شما داشته باشد. برای خرید یک مادربرد باید عوامل زیادی مدنظر بگیرد چرا که این قطعه با همه ی قطعات سخت افزاری سیستم در ارتباط بوده و آنها را به هم متصل می کند. اولین نکته ای که باید در خرید مادربرد به آن توجه کنید این است که پورت ها و چیپ های به کار رفته روی مادربرد تعیین کننده نوع سخت افزارهای دیگری است که باید در سیستم خود به کار ببرید. به عنوان نمونه اگر مادربرد شما از سوکت LGA775 برخوردار است شما دیگر نمی توانید روی آن مادربرد از پردازنده های AMD استفاده کنید. در ادامه به بررسی المانهای اصلی یک مادربرد می پردازیم.

چیپ ست
مهم ترین المانی که درانتخاب یک مادربرد باید در نظر گرفته شود چیپ ست آن است. چیپ ست را می توان مغز ارتباطی سخت افزارهای روی مادربرد با هم دانست به نحوی که نحوه ارتباط و سرعت ارتباط ها به نوعی همگی به چیپ ست مادربرد شما وابسته هستند. همچنین در اصل چیپ ست مادربرد شماست که تعیین می کند مادربرد با چه قطعات سخت افزاری می تواند کار کند به همین دلیل هم هر چقدر که چیپ ست شما پیشرفته تر باشد، قطعات سیستم شما نیز می تواند جدیدتر و پیشرفته تر باشد. معمولا چیپ ست های مادربرد به دو چیپ پل شمالی یا North Bridge و پل جنوبی South Bridge تقسیم بندی می شوند. به طور معمول پل شمالی با قطعات پردازشی پر سرعت مانند کنترلهای گرافیکی، پردازنده و رم در ارتباط است. همچنین پل جنوبی هم با سایر تجهیزات سخت افزاری مانند سخت افزارهای مرتبط با شبکه، صدا ، تجهیزات ذخیره سازی و .... در ارتباط است.البته بعضی از تولید کننده گان چیپ ست پل شمالی و پل جنوبی را در یک چیپ مجتمع کرده اند به همین دلیل روی مادربردهایی که از این چیپ ها استفاده می کنند، تنها 1 چیپ دیده می شود. در حال حاضر 4 شرکت nVidia, INTEL, AMD و VIA به عنوان چیپ ست سازان اصلی بازار شناخته می شوند. البته شرکتهای دیگری نیز مانند SiS هم وجود نامحسوسی در بازار چیپ سازان دارند. هر یک از این شرکتها چیپ های زیادی در سری های مختلف دارند که هر سری از آنها خصوصیت خاص خود را دارند و در این مقاله نمی توان همه آنها را بررسی کرد. در اینجا تنها می توان گفت که پس از انتخاب قطعات سیستم خود به سراغ یک کارشناس برای تعیین چیپ ست مادربرد خود بروید.

سوکت پردازنده
پردازنده های موجود در بازار در حال حاضر ساخت دو شرکت ای ام دی و اینتل هستند. اگر قصد استفاده از پردازنده های اینتل را روی مادربرد خود دارید باید به سراغ مادربردهای با سوکت LGA775 بروید. روی این سوکت می توان پردازنده های یک ، دو و چهار هسته ای اینتل را نصب، و از آنها بهره گرفت. این پردازنده ها شامل سری هایی مانند ، Core Duo، Core2Quad ، Core2Duo ، Celeron می شود. لازم به ذکر است که پردازنده های جدید اینتل با نام i7 نیز به بازار ایران وارد شده اند که هنوز از قیمت های نجومی برخوردارند. اگر قصد استفاده از این سری را دارید باید مادربردی خریداری کنید که از سوکت LGA1366 که جدیدترین سوکت پردازنده های اینتل است برخوردار باشد. اما اگر قصد استفاده از پردازنده های AMD را دارید باید مادربردی انتخاب کنید که از یکی از سوکت های AM2 , AM2+ و AM3 برخوردار باشد. روی این سوکت ها می توانید پردازنده های سری Athlon64 Optron , Athlon64 ، Athlon64 FX ، X2 و پردازنده های جدید Phenom به کار گیرید. سوکت AM3 که جدیدترین سوکت پردازنده های AMD محسوب می شود از رم های DDR3 پشتیبانی می کند.

اسلات رم
در حال حاضر دو نوع اسلات DDR2 و DDR3 در بازار وجود دارد. رمهای DDR2 حداکثر سرعت 1066 میلیون و رم های DDR3 1600 میلیون را در اختیار شما قراز می دهد. البته به این نکته نیز باید اشاره کرد که رم های DDR3 هم اکنون در بازار از قیمت بالایی برخوردار هستند. به همین دلیل شاید خرید آنها مقرون به صرفه نباشد. یکی از مزایای دیگر رم های DDR3 مصرف انرژی کمتر آنها در مقایسه با رم های DDR2 است. اگر سرعت بالایی برای سیستم خود نیاز دارید هنگام خرید مادربرد دقت کنید که اسلات های رم آن از تکنولوژی Dual Channel برخوردار باشد. این تکنولوژی با درگیر کردن دو کانال رم در امور پردازشی به صورت موازی موجب بالارفتن سرعت سیستم شما می شود.

اسلات کارت گرافیک
برای گرافیست های حرفه ای و حتی بازیکنان جدیدترین بازی های کامپیوتری کارت گرافیک سیستم از اهمیتی در سطح پردازنده برخوردار است. امروزه کارتهای گرافیکی با پیشرفت زیادی که کرده اند می توانند بار پردازش گرافیک سیستم را کاملا به تنهایی به دوش کشیده و پردازنده اصلی سیستم را در این امر یاری دهند.دو شرکت اصلی که در حال حاضر به عنوان تولیدکننده گان اصلی پردازنده های گرافیکی یا همان GPU در دنیا شناخته می شوند شرکت های nVidia و ATI هستند. این دو شرکت هر یک با تکنولوژی های انحصاری خود توانسته اند توجه ی عده ای از کاربران را به سوی خود جلب کنند. تقریبا همه کارت های گرافیک امروزی از اسلات PCI Express برای اتصال به مادربرد بهره می گیرند. اگر خواهان آخرین تکنولوژی ها روی سیستم خود هستید بدانید که هم اکنون نسخه ی دوم این اسلات نیز تولید شده و روی مادربردهای بعضی تولید کننده گان این قطعه سخت افزاری نصب شده است. امروزه استفاده از جدیدترین کارت گرافیک به صورت موازی در سیستم به عنوان یکی از موثرترین راه ها برای افزایش بازده گرافیکی سیستم شناخته می شود. استفاده از چندین کارت گرافیک روی یک سیستم تحت تکنولوژی های SLI ( برای کارتهای nVidia ) و Cross Fire ( برای کارتهای ATI) صورت می گیرد. در صورت تمایل به استفاده از هر یک از تکنولوژی های فوق در خرید مادربرد دقت کنید که از آن پشتیبانی کند. البته هم اکنون مادربردهای با چیپ ست X58 اینتل هم در بازار حضور دارند که از هر دو تکنولوژی SLI و Cross Fire پشتیبانی می کنند ولی قیمت آن هنوز بسیار بالاست.

تجهزات ذخیره سازی
هارددیسکها به عنوان اصلی ترین ابزار ذخیره سازی اطلاعات در کامپیوترها شناخته می شود. این قطعه سخت افزاری مانند سایر قطعات باید از رابطهایی به مادربرد متصل شود. در حال حاضر دو نوع رابط IDE و SATA برای اتصال هاردیسکها مورد استفاده قرار می گیرند. رابط های IDE کم کم در حال منسوخ شدن هستند و جای خود را به رابط های SATA خواهند داد. با توجه به این امر دقت کنید که مادربردی که انتخاب می کنید حتما از پورت SATA برخوردار باشد. استفاده از SATA به جای IDE موجب می شود که سرعت انتقال داده ها بین هارددیسک و مادربرد به شکل فزاینده ای افزایش یابد که این امر خود در بازده کلی سیستم شما بسیار موثر خواهد بود.
نکته ی دیگری که در همین جای باید به آن اشاره کنیم سازگاری مادربردهای جدید از انواع RAID ها برای پشتیبان گیری از اطلاعات حساس روی هارددیسک شماست. در این تکنولوژی با بهره گیری از دو یا چند هارددیسک در سیستم اطلاعات شما از ضریب امنیتی بسیار بالایی برخوردار خواهند شد.

تجهیزات شبکه
روی همه ی مادربردهای امروزی تجهیزاتی به صورت onboard تعبیه شده اند که یکی از آنها تجهیزات شبکه است که با پورت های Ethernet قابل تشخیص هستند. با استفاده از این پورت ها حداکثر می توانید سرعت انتقال داده به سیسم خود را تا Mbps 1000 افزایش دهید. از سوی دیگر هم اکنون مادربردهایی در بازار عرضه شده اند که از تجهیزات ارتباطی به شبکه های بی سیم نیز برخوردار هستند. در صورتی که می خواهید سیستم شما از آخرین استانداردهای ارتباطی شبکه ها بی سیم و کابلی ، با سخت افزارهایی که به صورت onboard روی مادربرد تعبیه شده اند، پشتیبانی کند دقت کنید که با استاندارد 802.11n شبکه های بی سیم و GIGA Ethernet در شبکه های کابلی سازگار باشند.

سایر تجهیزات
علاوه بر المان هایی که در بالا ذکر شد، مادربرد از بسیاری تجهیزات دیگر نیز تشکیل شده است. به عنوان مثال چیپ های صدا 7،1 به عنوان یک استاندارد در مادربردهای امروزی شناخته می شوند. از سوی دیگر پشتیبانی از حداقل 8 پورت USB نیز از مشخصات اصلی یک مادربرد به روز است. در پایان ذکر دوباره ی این نکته لازم است که مادربرد یکی از پیچیده ترین قطعات سیستم شماست و برای اینکه بتوانید یک مدل مناسب انتخاب کنید باید به مباحث زیادی اشراف داشته باشید بنابراین پیشنهاد می کنیم که در انتخاب مادربرد مورد نظر خود با یک کارشناس سخت افزاری نیز حتما مشورت نمایید.

۲ نظر:

ناشناس گفت...

ممنون از مطالب خوبتون

ناشناس گفت...

درود بر شما

مطالب علمی زیادی در وبلاگ دارین

موفق باشین مهندس گرامی