۱۳۸۷ اسفند ۱۵, پنجشنبه

سیستم موقعیت یاب جهانی

GPS واژه ای است که به دفعات آن را شنیده اید و به تازگی نیز از آن در رسانه ها زیاد می شنوید اما آیا می دانید GPS چیست؟ و به چه کار می آید.

GPS چیست؟
سیستم موقعیت یاب جهانی
" Global Positioning System " ، یک سیستم راهبری و مسیریابی ماهواره ای است که از شبکه ای با 24 ماهواره تشکیل شده است. این ماهواره ها به سفارش وزارت دفاع آمریکا ساخته و در مدار قرار داده شده اند. این سیستم در ابتدا برای مصارف نظامی تهیه شد ولی از سال 1980 استفاده عمومی از آن آغاز شد. دو نکته مهم در خدمات GPS وجود دارد. این سیستم در هر شرایط آب و هوایی و در هر نقطه از کره زمین بدون وقفه در تمام ساعات شبانه روز در دسترس است. همچنین هیچ حق اشتراکی برای کاربران در نظر گرفته نشده و استفاده از آن رایگان است. از زمان استفاده عمومی از GPS، کاربردهای مختلفی برای آن پیدا شده است. در حال حاضر مردم ، موسسات و سازمان های دولتی از فناوری GPS برای بسیاری از موارد از جمله ردیابی خودروهای شرکت تا مسیریابی نیروهای امدادی و ... بهره می برند. کشور ما نیز مانند سوئس از آن برای وسایل نقلیه سنگین استفاده می کند.
بسیاری از مردم از تجهیزات
GPS برای مسیریابی استفاده می کنند که بیشتر در سفر این اتفاق می افتد. از این وسیله برای موارد جغرافیایی و همین طور کشاورزی نیز استفاده می شود. کاربرد این وسیله زمانی بیشتر می شود که شما در مسیری گم شده اید و نیاز به یاقتن موقعیت و تعیین مسیر دارید. همچنین از این وسیله در خودرو نیز می توان استفاده کرد و نقشه شهر و خیابان های آن را در این دستگاه با اطلاعات کامل داشت. در کشورهای توسعه یافته از این سیستم جهت کمک به راهبری خودرو، کشتی و انواع وسایل نقلیه استفاده می شود.

GPS برای چه کسانی کاربرد دارد؟
همه می توانند از این دستگاه استفاده کنند. بیشترین کاربرد این دستگاه برای مشاغلی است که با محیط های باز بیرون شهر و نیز راه ها و جاده ها سروکار دارند.

کاربری GPS
با توجه به نوع کاربری و میزان هزینه ای که می کنید، می توانید از انواع گیرنده های
GPS استفاده کنید. از سیستم موقعیت یاب جهانی می توان در کارهایی مانند نقشه برداری، ناوبری هواپیما و کشتی، کوهنوردی، صحرانوردی، شکار ، اتومبیل رانی، کشتی رانی و قایق رانی، عملیات نجات هنگام وقوع سیل و زلزله و هر کار دیگری که نیازمند محل یابی باشد ، استفاده کرد. از مهم ترین قابلیت های این دستگاه ، ثبت دقیق مسیر پیموده شده، نمایش ازتفاع، ثبت سرعت لحظه ای و سرعت متوسط ، محاسبه مساحت ، قطب نمای الکتریکی می باشد. هر چه نقشه های منطقه ای که در حافظه گیرنده بارگذاری می شود دقیق تر باشد، سرویس هایی که از GPS می توان دریافت کرد بیشتر می شود. رای مثال ، می توان از GPS نزدیک ترین پمپ بنزین، رستوران، سینما و ایستگاه قطار را پرسید و مسیر پیشنهادی آن را دنبال کرد. دقت مکان یابی این سیستم در حد چند متر است که بسته به کیفیت گیرنده تغییر می کند.

GPS چگونه عمل می کند؟
ماهواره های این سیستم، روزی دو بار به دور زمین می چرخند و اطلاعات را به زمین مخابره می کنند. گیرنده های
GPS این اطلاعات را دریافت و با انجام محاسبات هندسی، محل دقیق گیرنده را نسبت به زمین محاسبه می کنند. گیرنده ، زمان ارسال سیگنال توسط ماهواره را با زمان دریافت آن مقایسه می کند و از اختلاف این 2 زمان، فاصله گیرنده از ماهواره تعیین می شود. سپس این عمل را با داده های دریافتی از چند ماهواره دیگر تکرار می کند و بدین ترتیب محل دقیق گیرنده را با اختلافی ناچیز معین می کند.
گیرنده به دریافت اطلاعات همزمان از حداقل 3 ماهواره برای محاسبه دوبعدی و یافتن طول و عرض جغرافیایی و همچنین دریافت اطلاعات حداقل 4 ماهواره برای دریافت مختصات سه بعدی نیاز دارد. وقتی گیرنده
GPS را روشن کنید، سیگنال های ماهواره را می گیرد و موقعیت شما را روی نقشه نشان می دهد. نشانی مقصد خود را وارد کنید، رایانه GPS یک مسیر را برای شما محاسبه خواهد کرد می توانید این دستگاه را به لپ تاپ یا PDA وصل کرده و از آن استفاده کنید.


هیچ نظری موجود نیست: