۱۳۸۸ فروردین ۲۸, جمعه

علایم وجود ویروس یا بدافزار در کامپیوتر


بدافزارها یا بهتر است بگوییم ویروس های اولیه، نرم افزارهای ساده ای بودند. شاید در آن زمان همان ویروس ها، آسیب های زیادی به رایانه ها وارد کرده باشند اما آن بدافزارها و طرز کار آن ها در این روزها هیچ خطری ندارند و ساده ترین آنتی ویروس ها آن ها را شناسایی و نابود می کنند.
ویروس های قدیمی نابودگر و خرابکار بودند. عموم ویروس های قدیمی به اطلاعات ، سیستم عامل و یا حتی سخت افزار رایانه آسیب وارد می کردند اما سیستم عامل های امروزی ، مدیریتی لایه ای بر سخت افزار، اطلاعات و نرم افزارها اعمال می کنند و ویروس ها به همین سادگی نمی توانند به اطلاعات آسیب وارد کنند. علاوه بر این که این روزها ویروس ها به سخت افزار یا اطلاعات اسیبی وارد نمی کنند، چرا که دلیلی برای این کار وجود ندارد!
آسیب دیدن اطلاعات و یا سخت افزار رایانه، فایده ای برای ویروس نویسان ندارد، از همین رو بیشتر بدافزارنویسان امروزی بدافزارهایی با اهداف و طرزکار متفاوت ایجاد می کنند. بیشتر بدافزارهای امروزی سارق هستند و بسیار آرام، کار خود را انجام می دهند. موفقیت یک بدافزار سارق در پنهان باقی ماندن آن است. بسیاری از بدافزارها پنهان هستند و اگر آنتی ویروس ها ، آن ها را شناسایی نکنند، به احتمال بسیار زیاد از چشم کاربر نیز پنهان باقی می مانند. با توجه به این که هیچ آنتی ویروسی وجود ندارد که همه ویروس ها را شناسایی کند، لازم است کاربران رایانه از اثرات عمومی بدافزارها آگاه باشند.
همه بدافزارها یک یا چند تاثیر منفی خاص دارد که منحصر به همان بدافزار است اما اثرات عمومی تری نیز وجود دارد که تقریبا بیشتر بدافزارها از خود به جا گذارند. نشانه های زیر، بخشی از آثار عمومی بدافزارها هستند که وجود توام چند اثر در یک رایانه ، نشانه آلودگی رایانه به بدافزار است.

1 – اگر سرعت سیستم عامل، اجرای نرم افزارها و بازی ها کاهش یابد، ممکن است که رایانه به بدافزار مبتلا شده باشد. منظور از کاهش سرعت رایانه ، یک کاهش شدید و چشمگیر است. کاهش اندک سرعت می تواند نشانه آسیب دیدن سیستم عامل یا شلوغ شدن اطلاعات هارددیسک باشد.

2- قفل شدن گاه به گاه کامپیوتر، یکی از نشانه های عمومی بدافزارها است. اگر این اتفاق در رایانه شما بیش از حد اتفاق می افتد، ممکن است که رایانه شما به بدافزار آلوده باشد. این اتفاق ممکن است منجر به قفل شدن کامل کامپیوتر نشود اما برای 20 ثانیه تا 2 دقیقه ، رایانه در حالت مکث قرار می گیرد و فرمان های شما را انجام نمی دهد.

3- restart شدن ناگهانی رایانه نیز یکی از نشانه هایی است که می تواند از وجود بدافزار ناشی شده باشد.

4- نمایش خطاهای غیرمعمول، یکی از عمومی ترین نشانه های ابتلا به بدافزار است. این خطاها بی دلیل و یا هنگام اجرای نرم افزارها نمایش داده می شوند و معمولا فقط یک دکمه را برای صادر کردن فرمان ok نمایش می دهند!

5 – پس از آغاز به کار رایانه، اندکی طول می کشد که سیستم عامل به ثبات برسد و در اصطلاح کاملا بالا بیاید. پس از بالاآمدن کامل سیستم عامل ، وضعیت پردازنده نیز باید درحالت پایداری قرار گیرد.

6- بدون این که نرم افزاری را اجرا کنید Task Manager ویندوز را اجرا کنید و فهرست پردازش ها را نگاه کنید. تغییرات ناگهانی و فراوان در میان پردازش های مختلف، یکی از نشانه های مبتلا بودن به بدافزار است. بدافزارها از وقفه ها بهره می گیرند و دائما توان پردازنده را به خود اختصاص می دهند و درکار پردازش های دیگر نیز اختلال ایجاد می کنند. وقفه ها درخواست نیاز به پردازنده است که اولویت اجرای پردازش های دیگر می شود. مشکل قفل شدن پی در پی رایانه نیز از همین وقفه ها ناشی می شود.

7 – سیستم عامل ویندوز شامل انبوهی از منوها و پنجره های مکالمه Dialog Box است. بسیاری از این منوها و پنجره ها ، ابزارهای مدیریتی هستند که می توانند مانع کار یک بدافزار و یا حتی نابود شدن آن شوند. از همین رو بدافزارها ، این ابزارها را هدف قرار می دهند و محتویات آن ها را تغییر می دهند و گاهی حتی مانع نمایش این پنجره ها می شوند.
یکی از عمومی ترین این منوها Folder Option است. Folder Option ، حاوی گزینه هایی برای نمایش فایل های پنهان، فایل های سیستمی و پسوند فایل ها است. اگر پسوند فایل ها را نمایش نداده باشید، به سادگی می توانید درانتهای نام هر فایلی هر پسوندی را تایپ کنید و در واقع این پسوند از نام این فایل خواهد بود و به عنوان پسوند واقعی فایل تلقی نخواهد شد. از همین رو کاربران به سادگی فریب می خورند و روی فایلهای اجرایی کلیک می کنند.

8 – اگر Task Manager و ریجستری رایانه شما غیرفعال شده باشد، قطعا یک بدافزار در رایانه شما لانه کرده است.

9- بازشدن ناخواسته یک نرم افزار، مخصوصا مرورگر از جمله نشانه های بارز آلوده شدن به بدافزار است. این پنجره ها حاولی لینک های تبلیغاتی یا آلوده هستند و از کلیک کردن روی این لینک ها اکیدا خودداری کنید.

10 – اختلال در کار پرینتر نیز یکی از این نشانه هاست. ممکن است درهنگام پرینت یک متن، کارکترهای عجیب و نامفهوم پرینت شود. البته این اتفاق ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد و به تنهایی دلیل کافی برای آلوده شدن به بدافزار نیست.

دقت داشته باشید که تنها یکی از این نشانه ها نمی تواند لزوما دلیل آلودگی به ویروس باشد و ممکن است از دلایل دیگری ناشی شده باشد. آسیب دیدن سیستم عامل بر اثر یک ویروس ، حتی پس از نابود شدن ویروس نیز باقی می ماند . پس اطمینان داشته باشید که سیستم عامل شما آسیب ندیده باشد

۲ نظر:

ناشناس گفت...

با سلام ممنونم از اطلاعاتتون خیلی به من کمک کرد چون خلاصه بود
موفق باشید

حسین مرغزاری گفت...

با سلام

مطالب جالب ، خواندنی و آموزنده بود
امیدوارم موفق باشید.

حسین مرغزاری
سیستان و بلوچستان - زاهدان