۱۳۸۸ فروردین ۲۹, شنبه

راه های افزایش سرعت اینترنت

موضوع این مقاله : 10 دلیل کاهش سرعت اینترنت و راه های رفع آن ها

در کشور ما هنوز هم بیشتر کاربران ازخطوط تلفن ثابت و به صورت شماره گیر یا دایل آپ Dial up برای اتصال به اینترنت استفاده می کنند. البته بسیاری از این کاربران همیشه از کاهش سرعت اینترنت گلایه دارند و آن را برگردن شرکت های فراهم کننده خدمات اینترنتی ISP می اندازند؛ اما در حقیقت بسیاری از دلایل افت سرعت متوجه خود کاربر است. به طور کلی می توان دلایل افت سرعت اینترنت را به چند دسته تقسیم کرد:

- عوامل داخلی ، عواملی که مربوط به مشکلات درون کامپیوتر کاربر می شود.

- عوامل محیطی ، عواملی که مربوط به شرایط محیطی از شرکت های خدمات اینترنتی تا محل اتصال کامپیوتر به اینترنت می شوند.

- تهدیدات، که به علت آسیب های آگاهانه مانند ویروس و نفوذگران به وجود می آید.

پیش از آغاز بررسی دلایل افت سرعت اینترنت و رفع آنها لازم است تا اندکی درباره اتصال به صورت شماره گیر از دیدگاه فنی صحبت کنیم.

ارتباط تلفنی
از بیش از صد سال پیش، هنگامی که نخستین طرح های سیستم های تلفن ثابت در کشورهای گوناگون اجرا می شد، ابزاری که برای انتقال امواج به عنوان بستر مخابراتی انتخاب شد، سیم های زوج به تابیده بود.
این سیم به دلیل سادگی فناوری ساخت و نصب و نیز ارزانی قیمت تمام شده برگزیده شد، اما هنوز هم به عنوان سیم رایج در ارتباطات تلفن ثابت به کار می رود. این سیم پهنای باند به نسبت بالایی را برای انتقال داده در اختیار قرار می داد، اما سیستم مخابراتی تلفن ثابت ، تنها از بخش کوچکی از این پهنای باند، یعنی تنها 4 کیلو هرتز و تقریبا یک دویست و پنجاهم کل پهنای باند به کار گرفته می شود. مثل این که در یک اتوبان دارای 250 باند برای تردد اتوموبیل ها ، تنها یکی از باندها استفاده شود؛ تازه آن هم به صورت رفت و برگشت، زیرا دو طرف گفتگو تنها از همان بخش استفاده می کنند. به این روش ارتباط نیمه دوسویه گفته می شود (Half Duplex) و دستگاه های گیرنده و فرستنده به گونه ای ساخته و تنظیم شدند که تنها از همین راه باریکه استفاده کنند. دلیل انتخاب این روش یکی میل به ارزان تمام شدن دستگاه ها بود و دیگر این که نیاز بیشتری هم احساس نمی شد، زیرا محدوده شنوایی و تولید صدا توسط انسان کمی بیشتر از 4 کیلو هرتز است. این استاندارد در سراسر جهان گسترش یافت و مراکز مخابراتی و دستگاههای تلفن بر پایه آن ساخته شدند و با وجود به میان آمدن روش ها و ابزارهای مخابراتی دیگر، مانند کابل کواکسیال ، فیبر نوری و مخابرات بی سیم، همچنان به عنوان مهم ترین رسانه فیزیکی در مخابرات برجای ماند.
هنگامی که از اوایل دهه 90 میلادی اینترنت در جهان گسترش یافت، کاربران و فراهم آورندگان خدمات در پی بستری مناسب برای ایجاد ارتباط و تبادل داده ها بودند و روش های بسیاری را پدید آودند، اما با توجه به وجود شبکه عظیم سیم های زوج به هم تابیده درسراسر جهان، عاقلانه به نظر می رسید که از این پتانسیل بزرگ نیزاستفاده شود و بدین ترتیب مودم های دایل آپ به میدان آمدند. فناوری مودم کاملا شبیه به دستگاه تلفن ثابت معمولی است و بسیار ارزان تمام می شود. مودم هم از همان پهنای باند استفاده می کند تا نیازی به تغییر در فناوری مرکز مخابراتی نباشد. البته امکان استفاده از بقیه پهنای باند سیم تلفن وجود دارد که نیازمند نصب دستگاه گیرنده – فرستنده مخصوص و البته ساده ای در مراکز مخابراتی و کامپیوتر کاربر است که به آن فناوری ADSL می گویند.مودم های اولیه با سرعت 1200 بیت بر ثانیه (bps) به بازار آمدند و با پیشرفت فناوری در کدگذاری ، تسهیم فرکانس و موارد دیگر، به زودی مدل های 2400 ، 4800 ، 9600 ، 19200 ، 38400 و 57600 بیت بر ثانیه نیزبه بازار آمدند که این آخری با نام مودم 56 Kbps بیت بر ثانیه شناخته می شود و به دلایل فنی ، تقریبا نهایت سرعت انتقال داده در محدوده فرکانسی تلفن ثابت است و اگر سرعت بالاتر می خواهید باید از مودم ADSL یا روش های دیگر استفاده کنید. اکنون با این پیش زمینه اجازه دهید که به دلایل ایجاد اختلال و کاهش سرعت اینترنت بپردازیم.

1 – گرد و خاک :
گرد و خاک موجود در محیط که به مرور زمان بر روی اجزای مدارهای الکترونیکی دررون کامپیوتر، از جمله مودم می نشیند، عاملی مهم برای کاهش بازدهی سیستم است. گرد و خاک نشسته بر مدارات ، بین اجزای گوناگون، اتصال کوتاه خفیفی را ایجاد می کنند و مسبب ایجاد گرما و اختلال در کار آن می شوند. سعی کنیدکه دست کم سالی یک بار ( بسته به آلودگی و غبار محیط) مدارهای کامپیوتر خود را با احتیاط تمیز کنید. برای این منظور، شوینده ها و افشانه های گوناگونی در بازار موجود است، اما یک دستمال نخی پاکیزه که اندکی به الکل آغشته شده باشد، برای این کار کفایت می کند.

2- تعداد تلفن های متصل به خط
تعداد دستگاه های تلفن متصل به خط مورد استفاده برای اتصال به اینترنت، به دلیل افت ولتاژ و جریانی که ایجاد می کنند، در کیفیت آن موثر است؛ به ویژه آن که یکی ازآن گوشی ها دارای نویز و اختلالات داخلی هم باشد. سعی کنید گوشی های اضافه را دست کم هنگام اتصال به اینترنت ، از مدار خارج کنید.

3 – باد و باران
از آنجا که بیشتر شرکت های فراهم آورنده خدمات اینترنتی، از طریق ماهواره به مراکز دیگر در ارتباط هستند، هنگام وزش بادهای شدید و بارش باران سنگین، ارتباطشان مختل می شود و بنابراین در چنین شرایطی باید کمتر انتظار دریافت یک اتصال پرسرعت را داشته باشید!!!

4 – اتصالات و طول سیم
طول سیم با افت جریان الکتریکی و در نتیجه کیفیت مخابره ارتباط مستقیم دارد. البته شرکت های مخابراتی نحوه سیم کشی تا از مرکز مخابراتی در منزل کاربر را به گونه ای طراحی و تنظیم می کنند که بر سر راه دستگاه هایی که نقش تقویت کنندگی را هم بازی می کنند، قرار گیرند. سیم کش ها هم می باید این موارد را هنگام سیم کشی ساختمان در نظر بگیرند، اما فاصله پریز تا مودم توسط خود کاربر تعیین می شود. از به کارگیری سیم های با طول بسیار بپرهیزید. هر یک متر سیم بیشتر، درصدی هر چند ناچیز از کیفیت ارتباطی می کاهد.

5 – دانلود پنهان
گاهی اوقات کاربر به اینترنت متصل است، اما اطلاعاتی را رد و بدل نمی کند. با این وجود، شمارنده حجم اطلاعات رد و بدل شده، حجم بالایی را نشان می دهد. یکی از داده هایی که در این گونه مواقع ممکن است به کامپیوتر مبادله شود ، انواع وصله ها (Patch) برای سیستم عامل یا نرم افزار نصب شده روی سیستم است که به هر دلیل ، بدون خواست یا توجه کاربردشان را آغاز کرده اند. در غیر این صورت که مساله مربوط به ویروس یا نفوذگر است.

6- ویروس ها و نفوذگران
کاربران ناشی عادت دارند که هر مشکلی که در کامپیوترشان پیش می آید را به گردن ویروس ها بیندازند، اما به واقع ویروس ها هم ممکن است موجب کاهش سرعت ارتباطی شوند. ساده ترین کاری که ممکن است ویروس انجام دهد، انتقال اطلاعات ارزشمند یا بی ارزش از کامپیوتر کاربر یا به آن است. همین کار ممکن است به وسیله یک نفوذگر و به قصد انجام کاری معین انجام پذیرد. در چنین شرایطی ممکن است هکر به رایانه شما نفوذ کرده و در حال انتقال اطلاعات شما یا نصب برنامه مخرب خود باشد و به همین دلیل، با وجود یک اتصال خوب، به علت تخصیص پهنای باند به برنامه های نفوذگر، سرعت کار کاربر پایین می آید. پس برای ایمنی سیستم خود بکوشید.

7 – نگارش مرورگر
امروزه بسیاری از گونه های مرورگر صفحات وب، مانند اکسپلورر ، فایرفاکس ، مکستون و .... در دسترس هستند و هر یک از آنها نگارش های پیاپی خود را دارند. گذشته از برخی جلوه های نمایشی و ابزارهای ویژه، به دلایل فنی، این مرورگرها در سرعت کار با اینترنت نیز تفاوت دارند. سعی کنید با پرس و جو از دوستان مطلع، از بهترین نگارش مرورگرهای وب آگاه شوید.

8 – سنگینی برنامه های کامپیوتر
هر چه حجم برنامه های نصب شده بر کامپیوتر، به ویژه برنامه هایی که بخش ازآنها مقیم در حافظه می شود، بیشتر باشد، از سرعت عمومی دستگاه و البته تا حدودی هم ارتباط با اینترنت می کاهد. از آنجا که متاسفانه در کشور ما قانون حقوق پدیدآورنده ( کپی رایت) رعایت نمی شود و گران ترین نرم افزارها به بهای نزدیک به قیمت دیسک خام به فروش می رسد، برخی از کاربران عادت کرده اند که هر نرم افزاری که به دستشان می رسد را بر دیسک سختشان نصب کنند، مبادا روزی به دردشان بخورد! شما جزو این دسته از کاربران نباشید.

9- ساعات شبانه روز
بدیهی است که تعداد درخواست ها برای اتصال به اینترنت و حجم اطلاعات مبادله شده در برخی از ساعات شبانه روز ( مانند بعد از ظهرها) بیشتر و گاهی نیز ( به ویژه در نیمه شب تا سحر) کمتر است و به طبع مراکز مخابراتی در برخی ساعات می توانند کیفیت ارتباطی بالاتری را ارایه دهند و گاهی نیز در این کار ناتوانند. اگر می خواهید حجم بالایی از اطلاعات را دریافت یا ارسال کنید، بهتر است آن را در ساعات کم ترافیک انجام دهید.

10 – منبع گرمایی و میدان مغناطیسی
گرما و میدان مغناطیسی قاتل سرعت اینترنت هستند. اگر سیم انتقالی شما از کنار بخاری یا پشت شومینه روشن می گذرد، حتما یک فکری برای آن بکنید. میدان مغناطیسی هم معمولا اطراف کابل های برق فشارقوی یا وسایل الکترونیکی پرمصرف ( از جمله نمایشگرهای CRT ) تشکیل می شود.

از همه این ها بگذریم ، مشکلات مربوط رائه دهندگان خدمات اینترنتی هم جای خود دارد. برخی از آنها دنبال هر توجیه و دست آویزی می گردند تا کیفیت پایین خدمات خود را توجیه کنند. معمولا بسیاری از آنها یک پهنای باند بزرگ را از مرجعی بالاتر اجاره کرده اند و باید آن را به مشتری نهایی خردکنند که البته حجم پهنای باند با حداکثر تعداد مشتریان روی خط نسبتی منطقی و قابل محاسبه دارد، اما بالاتر رفتن تعداد مشتریان از این مرز هم اغوا کننده است، البته به قیمت کاهش کیفیت خدمات برای تمام مشتریان!!!

هیچ نظری موجود نیست: